Założyciel i dyrektor generalny Amazona (AMZN  ), Jeff Bezos ogłosił, że zamierza zrezygnować ze swoich obecnych obowiązków. Jego zastępcą jako CEO zostanie obecny szef Amazon Web Services, Andy Jassy.

To ważna wiadomość dla giganta sprzedaży online, który już od jakiegoś czasu ściśle strzegł swoich planów powierzenia obowiązków CEO w ręce innej osoby. Bezos założył Amazona w 1994 roku we własnym garażu i od tego czasu stoi na jego czele. W Q3 2021 roku obejmie stanowisko prezesa wykonawczego i skupi "swoją energię i uwagę na nowych produktach oraz początkowych fazach projektów".

Jassy pracuje dla Amazona od 1997 roku i jest CEO Amazon Web Services od samego powstania spółki. AWS to jedna z najbardziej dochodowych jednostek giganta, która pomogła mu umocnić i ugruntować pozycję na rynku. Wieloletnia praca w Amazonie i sukces AWS stanowią dowód na to, że Jassy jest idealnym wyborem na zastępcę Bezosa. Szefowie licznych korporacji wyrazili swoje poparcie dla decyzji Amazona w mediach społecznościowych.

"Gratulacje dla @JeffBezos i @ajassy z powodu ich nowych ról. Zasłużone uznanie dla tego, czego dokonaliście" - napisał na Twitterze CEO Microsoftu, Satya Nadella.

Jassy stanie na czele Amazona w dość niefortunnym czasie. Chociaż przedsiębiorstwo bije rekordy w zakresie zysków i odnotowuje ogromny wzrost działalności, jest także ściśle kontrolowane przez amerykańskie organy regulacyjne. Giganci technologiczni stali się celem obu partii politycznych ze względu na rosnącą siłę rynkową. Rząd federalny Stanów Zjednoczonych sygnalizuje zaostrzenie prawa antymonopolowego i zwiększenie kontroli nad sektorem technologicznym.